Bli författare

Är din stora dröm att en dag bli författare? Genom att arbeta på rätt sätt med både manus och bokutgivningen har du stora chanser att lyckas.

Författardrömmar

Det är många som har författardrömmar och som skulle vilja kunna leva på att skriva spännande romaner eller få fördjupa sig i en särskild tidsepok och skriva tjocka faktaböcker. I och med digitaliseringen har möjligheten att bli författare underlättats avsevärt. Du behöver inte bli utgiven av ett stort förlag för att uppnå målet. Idag är det många som har eget bokförlag och ger ut sina böcker på egen hand.

Förbättra ditt skrivande

För att lyckas som författare behöver du vara en skicklig skribent i den genre som du håller på med. Först och främst är det klokt att läsa mycket. Läs böcker i den genre som du gillar, men läs också andra slags böcker. Ju mer som du läser, desto fler ord och meningsbildningar kommer du att kunna använda. Att ha ett bra och fyndigt språk underlättar verkligen för att bli omtyckt. Du kan också gå en skrivarkurs. Det finns skrivarkurser på nätet. Många författare erbjuder också workshops, som en skrivarhelg på en kursgård. Du kan även studera författarskap på universitet. Som ”Att skriva fantasylitteratur” på Linnnéuniversitetet. Dock kan du inte utbilda dig till författare, bara förbättra ditt skrivande. Det finns också många böcker om att skriva. Allt från hur du blir en bestsellerförfattare på 30 dagar – vilket är så gott som omöjligt – till fördjupande böcker om hur du utvecklar en karaktär. Läs många böcker om hur du skriver, så lär du dig mer om hantverket.

Ge ut din bok

Det finns två sätt som du kan få din bok utgiven på: antingen genom att ett etablerat bokförlag ger ut boken eller så startar du ett eget bokförlag. Det finns också personer som har gett ut en bok på eget bolag som sedan fått manuset uppköpt av ett etablerat bokförlag. Om du vill bli utgiven av ett stort bokförlag skickar du in ditt färdiga manuskript till dem. Vissa förlag vill ha ett fysiskt manus, men de flesta vill ha ett e-manus. Du kan också starta eget bokförlag och ge ut din bok. Antingen använder du då en publiceringsplattform som ger dig rätt att publicera boken på Amazon och Adlibris, eller så säljer du boken på din hemsida och YouTubekanal.