Fem tips för att lyckas med din bok

Idag är det många som väljer att starta eget bokförlag för att ge ut en bok. Här kommer fem tips som hjälper dig att lyckas med både boken och bokutgivningen.

Ett: förarbete

Det är en sak att vilja skriva en bok, och något helt annat att lyckas. Orsaken till att det inte alltid är de bästa böckerna som blir storsäljare är helt enkelt att en bok måste bli färdig. Det är lätt att skriva ett fantastiskt kapitel, men något helt annat att färdigställa en hel bok. För att lyckas med ditt bokprojekt behöver du göra ett förarbete. Oavsett om det är en trädgårdsbok, en roman eller en bok om din hembygd, så bör du börja med att dra upp de stora linjerna. Med ett förarbete får du ett bättre flöde, en röd tråd. Om du ska skriva en roman är det särskilt viktigt med ett förarbete. Det är mycket lättare att skriva en thriller om du i förväg har skapat intressanta karaktärer, om du har färdigställt plotten och kommit på smarta cliffhanger.

Två: avsätt tid

För att lyckas med ditt projekt behöver du avsätta tid för att arbeta med det. Den perfekta dagen kommer aldrig. Besluta dig för att arbeta 30 minuter tre kvällar i veckan, så kommer du komma långt.

Tre: redigera text

När ditt manus är klart behöver du redigera text och eventuella bilder. Läs din bok flera gånger. Be andra titta igenom boken och lyssna på deras synpunkter. Om två eller fler personer påpekar samma sak så bör du ändra den saken. Om ditt mål är att sälja din bok, så är det än viktigare att du verkligen lyssnar på vad andra har att säga. Det är ju vanliga människor som är konsumenter av böcker. Om du är mycket seriös kan du även skicka in din bok till en professionell redigerare, en frilansare som kan läsa igenom din bok och ge dig bra synpunkter. I så fall är det klokt att satsa på en redigerare som är specialiserad på just din genre. Om du har skrivit en faktabok om rosor är det klokare att anlita en redigerare som är skicklig på just faktaböcker, än en redigerare som älskar fantasy. Och vice versa.

Fyra: ditt bokförlag

För att kunna ge ut en bok på egen hand behöver du starta ett bokförlag. Och ditt bokförlag behöver ha ett namn. Du ansöker hos Bolagsverket om förlagsnamnet. När du väljer förlagsnamn är det smart att tänka igenom vilken genre som du skriver. Att kalla förlaget ”Fantastiska Fantasier” kan passa om du skriver fantasy, men inte hästböcker. Du bör också tänka framåt i tiden och skaffa förlagsnamn utifrån ett större författarprojekt.

Fem: få ut boken

För att sälja din bok behöver du vara med på en publiceringsplattform. Det innebär att du betalar en summa varje år, men samtidigt kan du sälja din bok på Adlibris och Bokus. Du kan också sälja din bok via en blogg, YouTube kanal eller sociala medier helt gratis.